Pages

17 Ekim 2017 Salı

Eflani Bandırması Tescilleniyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Eflani Hindi Bandırması’nın Türkpatent tarafından tescilleneceğini duyurdu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk ÖzlüEflani Hindi Bandırması'nın Türkpatent tarafından tescilleneceğini duyurdu.


Bakan Özlü, sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye'nin değişik illerinin yöresel yemeklerinin resmilerini tek tek paylaşarak tescillenme aşamasında olduğunu duyurdu.

Karabük'ün organik hindileri ile meşhur Eflani İlçesinde Hindi yemeğinin suyundan yapılan 'Hindi Bandırması' tescillenmesi Eflanilileri sevindirdi.

Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, kendileri için sevindirici olduğunu söyleyerek,"Biz yaklaşık 6-7 yıl önce tescil başvurusunda bulunmuştuk. Anacak bugüne kadar bir sonuç alamamıştık. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün talimatları sonucu geçtiğimiz hafta Türkpatent kurumuna yöresel yemeğimiz 'Hindi Bandırması'için dosyamızı yeniledi. Sayın Bakanımız sosyal medya hesabı üzerinden de tescille ilgili açıklama yapması bizleri oldukça sevindirdi. Yakın zamand Eflani Hindi Bandırmamız artık tescillenecek. Bandırma yemeğimiz tescillendiği zaman Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'yü ilçemize davet ederek, bandırma yemeğimizin tatmasını arzuluyoruz" dedi. 

21 Nisan 2017 Cuma

Bakan Eroğlu'ndan 2 Gölet Müjdesi


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla Eflani Gökgöz ile Safranbolu Ovacuma Gölet ve Sulamaları’nın kamulaştırma işlemlerine başlanıyor.

Eflani Gökgöz ile Safranbolu Ovacuma Gölet ve Sulamaları’nın kamulaştırma işlemlerinin yapılabilmesi maksadıyla gerekli kamu yararı kararı için düzenlenen olur, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından kendisine sunulduğu gün imzalandı.

Orman ve Su İşleri BakanıProf. Dr. Veysel Eroğlu tarafından kamulaştırma yapılabilmesi için olur verilen Eflani Gökgöz Göleti ve Sulaması ile 740 dekar, Safranbolu Ovacuma Göleti ve Sulaması ile de 2 bin 140 dekar araziye su temin edilecek.

20 Nisan 2017 Perşembe

Eflani de kaçak kazı yapan 3 kişi jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı

Karabük'ün Eflani ilçesinde kaçak kazı yapan 3 kişi jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı. Edinilen bilgiye göre, Eflani ilçesi kırsal alanda kaçak kazı yapıldığı ihbarını alan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri operasyon düzenledi. Eflani ilçesinde yapılan operasyon sonucunda kaçak kazı yaptığı belirlenen F.G.,R.Ü. ve B.B. isimli şahıslar gözaltına alındı. Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınan şahıslarla birlikte kazıda kullanılan, ikişer adet kürek ve kazmanın kanı sıra, jeneratör, hilti 15 metre uzunluğundan kablo ve muhtelif kazı malzemeleri ele geçirildi.
Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

4 Nisan 2017 Salı

Yağlıca Köyü

Yağlıca köyü Eflani-Karabük yolu üzerinde, etrafı ormanlarla çevrili, güneydoğuya meyilli bir arazi üzerinde kurulu olup, ilçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Çıraklar, Aşağı Mahalle , Yukarı Mahalle, Cortlar, Hereşabanlar, Musluoğlu, Esenoğlu ve Karakaş adlarında sekiz mahallenin yer aldığı geniş bir alana Yağlıca denilmektedir. Toplam 82 hane civarında olan Yağlıca Köyünde yaklaşık 60 hane açık vaziyettedir. Doğu tarafları açık tarla arazileriyle, Soğanlık Deresi haricinde etrafı zengin ve gür ormanlarla çevrili olan Yağlıca Köyünün batısında yer alan Yumacık Deresi ve Yağlıca Düzü(Eşekdüzü), piknik ve mesire yeri olup oldukça meşhurdur. Arefe(ziyrat) gününde halk toplu halde mezarlıkları ziyaret eder. Bayramlarda Köy Konağında yemek verilir. Bayramlaşma geleneği, Alacat Köyü ile birlikte yerine getirilir. Yağlıca Köyünün komşuları ise, doğuda Osmanlar, güneydoğuda Alaçat, güneyde Çatak, kuzeyde Kocacık ve Emirler köyleridir. Yağlıca Köyü, bugün olduğu gibi yakın zamana kadar kullanılan Eflani-Safranbolu yolu üzerinde olduğu için bazı gelişmelere ve olaylara sahne olmuştur.

Bostancı Köyü

Eflani’nin 8 km doğusunda olan Bostancı köyüne, Pınarbaşı yolu güzergahından ulaşılır. 16. yüzyıl Osmanlı muhasebe kayıtlarında ve öteden beri halk dilinde “Yarış” denilen boğazın güney yakasında yer alan Bostancı köyü, Karagözoğlu, Çilver, Avdal ve Çiftciler mahallelerinden oluşmaktadır. Bostancı köyünün güney başı boydan boya zengin çam ormanları ile kaplıdır. Bostancı adı, bize , diğer Türkmen oymaklarına göre adına daha az rastlanan “Bostanlu”, “Bostancı” adlı Türkmen oymağına dayanıyor olmalıdır. Nitekim Eflani’de bugün Bostancılar adında bir köy ve bir de mahalle vardır.